Publicaties

Naast tentoonstellingen zet het Bijbels Museum regelmatig andere presentatievormen in. De volgende publicaties verschenen de afgelopen jaren en zijn bij ons te bestellen.

Alles heeft zijn uur van Annita Smit (detail – foto Anja Loepa)

Bijbels Museum brengt regelmatig een publicatie of podcast uit bij de projecten. Hieronder een lijst van uitgaves die gratis te beluisteren, nog te bestellen of gratis te downloaden zijn.

Podcast Terug van weggeweest

In 1941 werd op last van de Duitse Sicherheitsdienst het schilderij Benjamin voor Jozef van de Amsterdamse kunstenares Josina Smeenk-Knap uit de hal van de Christelijke HBS aan de toenmalige Euterpestraat in Amsterdam verwijderd. In 1975 kwam het in de collectie van het Bijbels Museum. Inmiddels is het doek terug van weggeweest. Na jarenlange omzwervingen in de tijd en door het land is het weer op min of meer dezelfde plek in Amsterdam te zien. Bertien Minco maakte op verzoek van het Bijbels Museum een podcast over de wonderlijke omzwervingen van het werk.

Podcast-series EXODUS

In de vierdelige serie EXODUS de Expo staan Lotte van Gaalen en Babette Rijkhoff stil bij vier werken uit de gelijknamige groepstentoonstelling waarin 28 kunstwerken te zien zijn die het eeuwenoude verhaal Exodus verbinden met ons leven nu.

Voorafgaand aan de tentoonstelling EXODUS voerden Janneke Stegeman en Jörgen Tjon A Fon studiogesprekken met verschillende gasten over het thema, steeds vanuit een andere invalshoek: het jodendom, de islam, vluchtelingen-identiteit, verslavingsproblematiek en het slavernijverleden.

Publicaties

Bijbels Museum (2022), De toekomst van een collectie. Ontzamelen in de praktijk. Door Carolien Croon. M.m.v. Tessa Luger en Hermine Pool.

Het Bijbels Museum rondde na een ontzamelproces van ruim twee jaar zijn ingrijpende koerswijziging af met de succesvolle overdracht van vrijwel de gehele collectie aan collega-musea en  andere erfgoedinstellingen. Carolien Croon, directeur van het Bijbels Museum, en Tessa Luger, specialist roerend erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, beschreven dit unieke proces in de publicatie De toekomst van een collectie. Ontzamelen in de praktijk. De intrigerende zoektocht die het ontzamelen was, leverde belangrijke lessen op voor museumprofessionals en erfgoedstudenten. Lessen die een bijdrage kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van de LAMO 2016 en daarmee aan de Collectie Nederland. Voormalig conservator van het Bijbels Museum Hermine Pool schreef een biografie van het museum, waarin duidelijk naar voren komt dat de geschiedenis van het museum geen rechte lijn vertoont.

PRIJS: verzendkosten
Het boek is voor museum- en erfgoed professionals en studenten te bestellen tegen 4,50 euro verzendkosten via https://bit.ly/3AbcMm3

Het boek is hier ook te downloaden.

Bijbels Museum (2019), Dit is mijn verhaal. Utrecht, Nederland: Uitgeverij KokBoekencentrum.

Dit is mijn verhaal, een prachtig fotoboek, geeft een goed beeld van het hedendaagse christendom in Nederland. De publicatie verscheen bij de gelijknamige expositie

Het vertelt het verhaal van achttien jongeren in Nederland van verschillende christelijke en culturele achtergronden. Aan de hand van een bijbelverhaal waaruit zij kracht hebben ontleend of inspiratie hebben geput, vertellen ze hun eigen verhaal. Ieder vanuit zijn eigen identiteit en kleurrijk perspectief.

PRIJS: €24,99
Bestel je boek via info@bijbelsmuseum.nl.

Bijbels Museum (2018), Zondvloed nu. Amsterdam, Nederland: Bijbels Museum.

De publicatie Zondvloed nu is verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling gehouden in het Cromhouthuis Amsterdam van 2 februari 2018 tot en met 17 juni 2018. Met de tentoonstelling Zondvloed nu laten negen fotografen zich inspireren door het oeroude en universele verhaal van de zondvloed. Welke betekenis heeft het verhaal van de zondvloed anno nu? In de publicatie lees je onder andere interviews met de fotografen, en verhalen van de verhalenvertellers.

IN PRIJS VERLAAGD: €15,00
Bestel je boek via info@bijbelsmuseum.nl

Segal, S. (2012), Geloof in Natuur: Bloemen van betekenis. Amsterdam / Wormer, Nederland: Bijbels Museum i.s.m. Stichting Uitgeverij Noord-Holland.