Podcasts en web-tentoonstellingen

Podcasts en web-tentoonstellingen

Het Bijbels Museum biedt naast reizende tentoonstellingen ook online inspiratie via podcasts en web-tentoonstellingen.

EXODUS

Bij de tentoonstelling EXODUS (24 maart – 24 september 2023) verschenen twee series:

podcast 1 = EXODUS de ExpoVan Extinction Rebellion tot Winti

In deze vierdelige podcastserie staan Lotte van Gaalen en Babette Rijkhoff stil bij vier van de 28 werken uit de kunsttentoonstelling EXODUS. De kunstwerken daarin verbinden het eeuwenoude verhaal Exodus met ons leven nu. Je kunt luisteren naar verhalen over de volgende vier thema’s en kunstwerken:

#1 Asjera’s terugkeer (Marieke Ploeg)

#2 Mama Aisa tyari a boskopu kon (Jaasir Linger)

#3 Wanneer ben je werkelijk vrij? (Macha van der Hurk en makers van de Pauluskerk

#4 Op zoek naar thuis (Mehdi Mashayekhi)

podcast 2 = EXODUS Files

Theaterdirecteur en curator Jörgen Tjon A Fong en publiekstheoloog Janneke Stegeman praten in de studiogesprekken EXODUS Files met elkaar en met verschillende gasten over de vraag: wat kunnen we vandaag met de eeuwenoude verhalen uit EXODUS? Verrassende en inspirerende gesprekken over de betekenis van EXODUS vanuit een christelijke, joodse en islamitische visie; over ons slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden, over bevrijding, verslaving en afkicken en over het beloofde land.

Terug van weggeweest

Josina Knap in haar atelier; Benjamin voor Jozef in wording (circa 1928, foto uit familiebezit)

Bij het project Ontzamelen in de praktijk maakte Bertien Minco in 2022 de twee-delige podcast Terug van weggeweest.

In 1941 werd op last van de Duitse Sicherheitsdienst het schilderij Benjamin voor Jozef van de Amsterdamse kunstenares Josina Smeenk-Knap uit de hal van de Christelijke HBS aan de toenmalige Euterpestraat in Amsterdam verwijderd. Inmiddels is dit doek terug van weggeweest. Na jarenlange omzwervingen in de tijd en door het land. is het weer op min of meer dezelfde plek te zien. Bertien Minco maakte op verzoek van het Bijbels Museum een podcast over de wonderlijke omzwervingen van het werk.

Web-tentoonstellingen

Het Bijbels Museum biedt naast tentoonstellingen waar je fysiek over de trap stapt, ook web-tentoonstellingen. In Verhalen van Hoop vertellen jongeren over een kantelpunt in hun leven en welke bijbelverhalen hen daarbij steun gaf. Exodus de online tentoonstelling biedt je een overzicht van 60 inzendingen op de gelijknamige Open Call. Bij het project Nieuwe Aarde vind je zelfs meer dan 90 kunstwerken plus verhalen over de makers daarvan. We hopen je zo ook thuis, alleen op de bank of waar ook, te blijven inspireren!