‘Het mannelijke in de vrouw’

Arbaoui (foto D. de Haas) en Steenkamer

28 september 2023: ‘Het mannelijke in de vrouw’ bij Carl Jung

‘Het mannelijke in de vrouw’ staat centraal in OBA Oosterdok tijdens een ervaringsgerichte lezing door Mireille Steenkamer en Bouchra Arbaoui over Carl Jung’s ‘animus’ op 28 september 2023. Centraal staat de vraag hoe de Jungiaanse psychologie de vrouw van nu kan helpen in hedendaagse persoonlijke en maatschappelijke uitdagingen. Aanleiding is de tentoonstelling Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld die het Bijbels Museum van 1 september t/m 31 december toont in de OBA Expo in Amsterdam.

In de baanbrekende leer van de Zwitserse psychiater Carl Jung (1875-1961) heeft de vrouw een mannelijk deel, de Animus, waar zij zich grotendeels niet bewust van is. Net zoals de man een vrouwelijk psychisch deel bevat, de Anima. De Animus is een deel van haar psyche dat ze vaak buiten haar zelf ziet en ervaart. De Animus is krachtig en hij is nog krachtiger als hij onbewust is. De vrouw heeft er dan geen grip op en hij kan dan destructief zijn. Dit veroorzaakt haar onnodig leed en houdt haar groei en welzijn tegen. De Animus, de innerlijke man van de vrouw, is de brug naar gezonde en liefdevolle relaties. Met zichzelf en met anderen. Wanneer de Animus bewust wordt kan de vrouw haar creatieve scheppende kracht gebruiken.

Locatie en tijd

OBA Oosterdok Oosterdoklakade 143 in Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur. Inloop start om 19.30 uur, einde ca 21.30.

Arbaoui en Steenkamer zijn beiden Jungiaans diepte-therapeut, zij hebben ervaring met de Animus als archetypische energie, zowel persoonlijk als met hun cliënten. In deze lezing nemen Mireille en Bouchra je mee in een reis om de Animus te ontmoeten: Wat doet de Animus als archetype met vrouwen?

Foto Caroline Waltman