Geweest bij

Jezus is geboren, illustratie uit de Kijkbijbel door Kees de Kort (copyright familie Kees de Kort)

KEES DE KORT | IKONEN

Eerbetoon aan kunstenaar Kees de Kort

Tentoonstelling met gouaches van kunstenaar Kees de Kort en traditionele ikonen. Ze verbeelden de geboorte van Jezus, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. De werken van De Kort zijn afkomstig uit de serie Bijbelverhalen die hij vanaf 1964 maakte. Kees de Kort overleed in augustus 2022. De tentoonstelling keert terug in Zierikzee als eerbetoon aan deze bijzondere kunstenaar.

Dick Bruna van de Bijbel

Het werk van kunstenaar en illustrator Kees de Kort (1934 – 2022) geniet nationaal en internationaal grote bekendheid. Het staat bekend om zijn heldere en kleurrijke beelden. De kracht en eenvoud van zijn bijbelillustraties maken dat de essentie van het verhaal direct bij de kijker overkomt. Vanaf de jaren zestig maakte hij in opdracht van het Nederlands Bijbelgenootschap en partners een serie bijbelverhalen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze werden zo geliefd bij een breed publiek, dat vele opdrachten volgden, waaronder van de Paus.

Kijkbijbel

In 1992 werd de serie Wat de Bijbel ons vertelt gebundeld in de Kijkbijbel. Deze geldt nog altijd als een van de meest gelezen kinderbijbels. De Kijkbijbel is in tientallen talen vertaald. Wereldwijd werden er 30 miljoen bijbels met illustraties van De Kort verkocht. Bij het overlijden van De Kort deelden veel lezers online herinneringen aan hun relatie met zijn werk. Hij werd – liefkozend – door hen wel de ‘Dick Bruna van de Bijbel’ genoemd.   

Ikonen uit de SD-Worx collectie

De ruim 60 werken in de tentoonstelling dateren uit de  beginperiode van De Kort (1964 – 1979). Ze worden getoond in combinatie met ruim 40 ikonen uit de rijke collectie van het Ikonenmuseum Kampen. De Kort schilderde geen plaatjes bij het verhaal, hij schilderde het verhaal. Ook voor traditionele ikonen geldt dat deze niet bedoeld zijn als illustraties. Een ikoon is geen interpretatie van het heilige, maar is het heilige. Ikonen zijn gemaakt volgens richtlijnen die al eeuwen worden gehanteerd. Onder de ikonen in de tentoonstelling bevinden zich enkele zeldzame exemplaren, waaronder een ikoon van de Verloren zoon. Tevens zijn er enkele ikonen uit de bijzondere SD-Worx collectie.

In Kees de Kort | Ikonen komen belangrijke verhalen uit het christendom tot leven, zoals het Kerstfeest, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Door de traditionele ikonen naast de hedendaagse werken van Kees de Kort te plaatsen worden overeenkomsten en verschillen tussen de twee verbeeldingen zichtbaar.

De tentoonstelling keert als eerbetoon aan Kees de Kort terug in Zierikzee nadat het Stadhuismuseum in 2021 dicht was vanwege de corona-lockdown.

Houten paneelschildering waarop Jezus, op een witte ezel gezeten aankomt  bij de poort van Jeruzalem.
Intocht naar Jeruzalem, Rusland, 17e eeuw


KEES DE KORT | IKONEN is een coproductie van het Bijbels Museum te Amsterdam en Ikonenmuseum Kampen. De tentoonstelling was eerder te zien in het Ikonenmuseum Kampen en was tevens de laatste tentoonstelling in het Cromhouthuis in Amsterdam. 
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, Vermeulen Brauckman Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, het Wessel Zwartsenberg Fonds, sdworx en het Stadhuis Museum Zierikzee.