Cromhouthuis Amsterdam

Cromhouthuis Amsterdam, tot juni 2020 zetel van het Bijbels Museum

Het Bijbels Museum was tot juni 2020 gevestigd in het Cromhouthuis, één van Amsterdams mooiste 17de-eeuwse grachtenhuizen, gebouwd door de beroemde architect Philips Vingboons. Het grachtenpand behoorde ooit tot de welgestelde verzamelaarsfamilie Cromhout.

Oorsprong van het Bijbels Museum
In 1975 nam het Bijbels Museum zijn intrek in het Cromhouthuis met de door dominee Leendert Schouten honderdvijftig jaar eerder opgebouwde collectie: zijn beroemde modellen van de Tabernakel en de Tempelberg/Haram al-Sharif en zijn maquettes, archeologie en Egyptische artefacten. Het Bijbels Museum organiseerde jarenlang tentoonstellingen in het pand rond de Bijbel en de collectie belangwekkend protestants erfgoed.

Nieuwe koers
Ingegeven door een subsidiestop in 2017 besloot het Bijbels Museum zijn koers te herzien. Het museum bleef tentoonstellingen maken met inspirerende verhalen rond bijbels thema’s en liet deze reizen langs locaties door heel Nederland. De collectie werd overgedragen aan andere musea, zoals het Rijksmuseum voor Christelijke kunst Museum Catharijneconvent, het Rijksmuseum van Oudheden, het Nederlands Openluchtmuseum, het Nationaal Onderwijsmuseum en het Joods Historisch Museum. Het Cromhouthuis is verkocht aan Stadsherstel Amsterdam en zal na de renovatie publiek toegankelijk blijven.

De laatste tentoonstelling in het Cromhouthuis was Kees de Kort | Ikonen. Sinds juni 2020 reist het Bijbels Museum met zijn tentoonstellingen exclusief langs locatiepartners. Het kantoor van het Bijbels Museum is in Amsterdam gevestigd in de Corvershof.

Cromhouthuis
Herengracht 368
1016 CH Amsterdam
website

Tijdelijk gesloten i.v.m. renovatie

Geweest bij Cromhouthuis Amsterdam