Geweest bij

Ezra 1.4 (foto tentoonstelling Zie mij, Caroline Waltman/Bijbels Museum)

Zie mij

Hoe breng je het oeroude verhaal van de Bijbel tot leven in deze tijd? In deze tentoonstelling van het Bijbels Museum doet beeldend kunstenaar Caroline Waltman dit door middel van foto’s. In verschillende landen legde zij beelden vast die een nieuwe en eigentijdse blik op de Bijbel werpen. Waltman koppelt foto’s van een man aan het strand, een vliegveld vol vluchtelingen en een kuil vol regenwater aan door haar gekozen verzen uit de Bijbel. De tentoonstelling reisde langs meerdere locaties en was onder andere te zien in de Kloosterkerk Den Haag, Hogeschool Windesheim Zwolle, Grote Kerk Den Bosch en Museum Klooster Ter Apel.

Foto’s Caroline Waltman

Met haar associatieve en poëtische beelden blaast Caroline Waltman nieuw leven in de eeuwenoude verhalen. Caroline fotografeerde in zestien verschillende landen. In Nederland, België, Duitsland en Italië, maar ook bijvoorbeeld in Israël, Palestina, Jordanië, Griekenland en Turkije. Het werk is zeer divers, met landschappen, stillevens, portretten en actiefoto’s uit het dagelijks leven in verschillende culturen. Samen vormen zij een brede blik op de wereld. 

Zie mij in meerdere talen
Een deel van de foto’s die in de tentoonstelling worden getoond, is gemaakt in de herkomstlanden van nieuwe Nederlanders. Hier ligt immers de oorsprong van veel bijbelverhalen. Om met de getoonde bijbelverzen een breed en cultureel divers publiek te bereiken, zijn deze verzen in vier verschillende talen te lezen: in het Nederlands, Engels, Arabisch en Tigrinya.

Boek
De foto’s – en de bijbehorende verzen – zijn afkomstig uit Waltman’s boek Paradisewill.com dat eind 2016 is verschenen. De selectie foto’s en verzen uit Zie mij vormen een dwarsdoorsnede hiervan.