Geweest bij

Rebekka am Brunnen (1908-1909, Lesser Ury)

Rebekka, dat ben ik

De werken van moderne kunstenaars als Max Liebermann, Lesser Ury, Ludwig Meidner, Jacob Steinhardt, Ephraïm Moses Lilien en als jongste Pavel Feinstein hebben gemeen dat ze een geheel eigen, niet traditionele, verbeelding zijn van Bijbelse personen en verhalen. Zowel vanuit een kunsthistorisch als vanuit een cultuurhistorisch perspectief wordt de toeschouwer uitgedaagd om buiten de gebaande paden te treden en een nieuwe interpretatie van de oude verhalen te ervaren.

Persoonlijke verhalen
Auteur en verhalenverteller Bertien Minco verzorgt bij een viertal werken een persoonlijk audioverhaal. Minco groeide op in een Joods gezin in Groningen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Voor haar audioverhalen put zij uit en reflecteert zij op herinneringen en gebeurtenissen uit haar jeugd. Ook gaat Minco in gesprek met haar dochter Merav over hoe je je kunt verhouden tot de Bijbelverhalen als je ze in je jeugd nauwelijks hebt meegekregen.

Jakob en Lea (Pavel Feinstein)

Simson en Delila (Max Liebermann)

Werken uit Joods Museum Berlijn
Het Bijbels Museum heeft de werken in bruikleen gekregen als dank voor het langdurig uitlenen van het model van de Tempelberg/Haram al-Sharif aan het Joods Museum Berlijn. Het beroemde 19de eeuwse model was daar tot eind april 2019 te zien in de tentoonstelling Welcome to Jerusalem.