Rebekka, dat ben ik

6 juli 2018 - 27 januari 2019

Verbeelding van Bijbelse verhalen door Joodse kunstenaars uit de (late) 19de en 20ste eeuw.

De werken van moderne kunstenaars als Max Liebermann, Lesser Ury, Ludwig Meidner, Jacob Steinhardt, Ephraïm Moses Lilien en als jongste Pavel Feinstein hebben gemeen dat ze een geheel eigen, niet traditionele, verbeelding zijn van Bijbelse personen en verhalen. Zowel vanuit een kunsthistorisch als vanuit een cultuurhistorisch perspectief wordt de toeschouwer uitgedaagd om buiten de gebaande paden te treden en een nieuwe interpretatie van de oude verhalen te ervaren.

Persoonlijke verhalen

Auteur en verhalenverteller Bertien Minco verzorgt bij een viertal werken een persoonlijk audioverhaal. Minco groeide op in een Joods gezin in Groningen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Voor haar audioverhalen put zij uit en reflecteert zij op herinneringen en gebeurtenissen uit haar jeugd. Ook gaat Minco in gesprek met haar dochter Merav over hoe je je kunt verhouden tot de Bijbelverhalen als je ze in je jeugd nauwelijks hebt meegekregen.

Bekijk ons interview met Bertien op onze blog!

Werken uit Joods Museum Berlijn

Het Bijbels Museum heeft de werken in bruikleen gekregen als dank voor het langdurig uitlenen van het model van de Tempelberg aan het Joods Museum Berlijn. Het beroemde 19de eeuwse model is daar tot eind april 2019 te zien in de tentoonstelling Welcome to Jerusalem.

Bijeenkomst 'Ken jij Rebekka?'

Donderdag 22 november gaat Bertien in gesprek over Bijbelverhalen en hun relevantie voor deze tijd. Ze volgt een Joodse les bij rabbijn Clary Rooda en gaat in gesprek met studenten in de zaal. 

Lees meer over onze activiteit!

Bijbels Museum Rebekka dat ben ik
Bijbels Museum Rebekka dat ben ik
Bijbels Museum Rebekka dat ben ik

Meld je aan voor de nieuwsbrief