Welkom met je Stadspas

Alles heeft zijn uur (detail) van Annita Smit (foto Petra Katanic)

Heb je een Amsterdamse Stadspas? Kom dan in juli naar de Zuidas en bezoek de tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord. Je hebt een streepje voor! Op vertoon van je pas krijg je in café CIRCL bij de tentoonstelling gratis een kop koffie (of thee of frisdrank) met wat lekkers. En twee mooie ansichtkaarten waarmee je anderen kunt laten weten wat je van je bezoek vond. Van harte welkom!

In Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord vind je verbluffende voorwerpen van papier, gemaakt door Annita Smit, naast nieuwe gedichten van vijf eigentijdse dichters: Gershwin BonevaciaBabs GonsMarjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou. Je hoeft alleen maar te kijken: ‘het hoofd mag uit, het hart mag aan’. Alle kunstwerken zijn door het thema ‘Tijd en Eeuwigheid’ geïnspireerd en dagen je uit een verstilde ervaring (slow art) te beleven: mindfulness voor museumbezoekers.

Kunstenaar Annita Smit aan het werk in haar atelier in Zaltbommel

Optische illusies en verfijning
De meeste papierkunst van Annita Smit in de tentoonstelling is gemaakt van super dun, gered Bijbelpapier – misdrukken en overdrukken – waar soms nog stukjes teksten doorschemeren. Twee werken maakte Smit van gebruikte liedboeken, een ander van ‘versleten Bijbels’. Het werk van Annita Smit, die in binnen- en buitenland exposeerde, typeert zich door subtiele natuurlijk ogende kleuren, verfijning en detaillering. Elk werk is opgebouwd uit piepklein gesneden, gekleurde stukken ragfijn papier die als door de wind op hun plek zijn gewaaid. In haar werk speelt ze met optische illusies.

Eigentijdse dichters
De poëzie hangt in Tijd en Eeuwigheid, gedrukt op dundrukpapier tussen de papierkunstobjecten. De papierkunst van Annita Smit en de gedichten werken op elkaar in. Samen vertegenwoordigen de dichters een nieuwe generatie die je in het hart raakt met uit het leven gegrepen alledaagse onderwerpen die ‘dicht bij huis’ lijken te zijn.