Het verhaal van Jesse

Het verhaal van Jesse

Het verhaal van Jesse maakt onderdeel uit van de online tentoonstelling Verhalen van Hoop. Hierin biedt het Bijbels Museum inspirerende verhalen van Joenoes, Maya, Refelinio, Nineke, Dave, Anil, Ihab en Wai Wai, allemaal tussen de 18 en 30 jaar oud. Zij vertellen jou, waar je ook bent, over een kantelmoment in hún leven. Over een moeilijke periode waarop ze inmiddels positief terugkijken. De verhalen zijn universeel en herkenbaar. De jongeren koppelen hun ervaring aan een Bijbelverhaal dat hen in die periode hoop en inspiratie gaf. Veerkracht en moed, bezinning op wat écht belangrijk is kenmerkt de beelden die zij schetsen.

Verhalen van Hoop kwam voort uit de museale tentoonstelling Dit is mijn verhaal. Die bestond oorspronkelijk uit portretten, gemaakt door zilveren camera-winnares Cigdem Yuksel. Hun verhalen kwamen tot leven in begeleidende audiodocumentaires, van Maartje Duin en Lotte van Gaalen. Zes andere verhalen werden verteld in korte films. Deze waren gemaakt door Sanne Rovers, met animaties van Tess Martin.
Theoloog Janneke Stegeman verzorgde de research voor het project.

Tijdens de lock down in 2021 besloot het Bijbels Museum bezoekers buiten op te zoeken. Acht levensgrote portretten uit de tentoonstelling werden – met een QR-code naar de bijbehorende podcasts – als outdoor-affiche-tentoonstelling getoond in Groningen, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Ook nodigden we jongeren uit een verhaal aan de serie toe te voegen.

Jesse (fotograaf Cigdem Yuksel)

Nieuwe verhalen

De QR-code op de outdoor-tentoonstelling gaf toegang tot een whatsapp/signal-account waar je middels een spraakbericht een verhaal kon achterlaten. Wat hielp jou een lastige tijd door? Wie of wat inspireerde je hoop te houden?

Het meest inspirerende verhaal kwam van Jesse. We beloonden hem in zomer 2021 met een fotoshoot door Cigdem Yuksel, de fotograaf van Verhalen van Hoop/Dit is mijn verhaal. Natuurlijk kreeg Jesse een mooie print van de foto mee naar huis. Bij onze vriendendag in Middelburg vertelde hij zijn verhaal live. Omdat het ook fijn is om af en toe niet online te zijn :). Het was een indrukwekkende middag.