Straks bij

Still uit de videotryptiek Spawn. Juul Kraijer, 2019.

Museum Krona Uden

Uit het paradijs

13 okt 2024 t/m 16 mrt 2025

Uit het paradijs. Kunst, mythologie, psychologie.

Labyrint-achtige paden, middeleeuwse heiligenbeelden, getufte ‘Joshua Trees’ en immense spiraalvormige schilderingen: in de tentoonstelling Uit het Paradijs. Kunst, mythologie en psychologie in Museum Krona worden oude, moderne en hedendaagse kunst met elkaar verbonden. Van grafiek van Salvador Dalì en Rembrandt tot videokunst van Juul Kraijer en Guido van der Werve. Centraal staat ‘de reis van de mens’, waarin ook de bezoeker zelf wordt meegenomen. Om vanuit de veilige omgeving – het paradijs – via obstakels uiteindelijk gelouterd naar huis terug te keren. Uit het Paradijs. Kunst, mythologie, psychologie is in Museum Krona te zien van 13 oktober 2024 t/m 16 maart 2025.

Gedachtengoed van Jung inspiratie voor expo

Inspiratie voor de tentoonstelling komt van dieptepsycholoog C.G. Jung, wiens boek De mens en zijn symbolen precies zestig jaar geleden verscheen. De visie van Jung op de mens en de kunst, het onbewuste en het symbool vormt – samen met het werk van mythedeskundige Joseph Campbell – al jaren inspiratie voor vele kunstenaars, filmmakers (de ‘Hollywoodfilm’) en romanschrijvers.

Heden en verleden verbonden

Uit het paradijs. Kunst, mythologie en psychologie toont middeleeuwse topstukken uit de collectie van Museum Krona, verrijkt met unieke bruiklenen uit verschillende museale collecties. Onder deze bijzondere objecten zijn onder andere een uitzonderlijk 16e-eeuws tegeltableau uit het MAS in Antwerpen, De verloren zoon-ets van Rembrandt, hermetische boeken uit de Collectie Embassy of the Free Mind (voorheen Bibliotheca Philosophica Hermetica of The Ritman Library) en illustraties uit de Divina Commedia van Dalì. Deze werken worden gecombineerd en verbonden met hedendaagse kunst van Sanne Bax, Charlotte Caspers, Stan Klamer, Juul Kraijer, Ralf Kokke, Yuro Moniz, Thomas Trum, Guido van der Werve. Met dank aan partner Special Arts, atelier voor ‘outsider artists’, is ook werk te zien van Guus Schut, Wijnand de Vries, Anne Worrel en Lenneke Zoeteman.

Beleving

De route van kronkelige paden langs de verschillende werken in de tentoonstelling vormt een labyrint. De expositievormgeving speelt met het zicht van de bezoeker die soms zicht, soms half-zicht, soms geen zicht heeft. Net als op de wegen die mensen in hun eigen leven bewandelen en waarlangs zij zich ontwikkelen. Christelijke mythen en symbolen die (ook) in de tentoonstelling te zien zijn, krijgen in deze kunstzinnige spiegeling van de ‘reis van de mens’ een nieuwe betekenis. Kunst, mythologie en psychologie gaan in de tentoonstelling Uit het paradijs hand in hand.

Coproductie

Uit het paradijs is een coproductie van het Bijbels Museum en Museum Krona. Museum Krona presenteert een van de mooiste collecties religieuze kunst van Nederland in een deels bewoonde abdij van de zusters Birgittinessen in Uden. Het Bijbels Museum is een nomadisch museum, wiens tentoonstellingen over ‘zingeving’ worden getoond in musea in heel het land. Vaak met nieuwe en in opdracht gemaakte kunst.

Aansluitend aan vertoning in Uden reist de tentoonstelling naar Museum Klooster Ter Apel.

Uit het paradijs is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Vermeulen Brauckman Stichting, het Cultuurfonds mede dankzij het Pijlfonds, Stichting Zabawas, Fonds Kerk en Wereld, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Doopsgezind Predikfonds en Stichting De Zaaier.

Museum Krona
Veghelsedijk 25
5401 PB UDEN
www.museumkrona.nl

Openingstijden
dinsdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur

Lees meer over onze gastlocatie