Niks stoffig museum!

Stage, week 2: bezoekje aan All eyes, expositie in AKZO Nobel Art Foundation in Amsterdam, partner bij Kunstproeven op de Zuidas!

Stage lopen bij het Bijbels museum

Ik stap net de trein uit, op zoek naar een OV-fiets in hartje Amsterdam, op weg naar mijn stage. Ondanks het feit dat ik twee keer verkeerd fiets op weg naar het Bijbels Museum, verschijnt er toch een brede glimlach op mijn gezicht! Ik mag namelijk opnieuw een dag in de bubbel stappen van jonge makers, religie en diverse kunstvormen. Laat dat nu precies zijn wat ik het liefste doe!

Afgelopen week begon ik als stagiair bij het Bijbels Museum. Gedurende mijn stageperiode deel ik met jou mijn ervaringen! Voor sommigen is het nog een nieuwtje: het Bijbels Museum maakt reizende tentoonstellingen. Het heeft zijn collectie ontzameld, werkt veel met jonge kunstenaars én is drukker dan ooit. Ik ben nu onderdeel van de reizen die het museum maakt! Ik hoor je al denken: waarom kies je voor het Bijbels Museum als stageplek?   

De zin van wat je doet, dat verpak je niet zo makkelijk in een jasje van een paar zinnen. De juiste woorden vinden om een ander te bemoedigen, ook zoiets. Of dat het Bijbels Museum wel lukt met zijn tentoonstellingen, mag je zelf een keer komen bekijken. Het doet in ieder geval wel prachtige pogingen om ons aan het denken te zetten over zingeving. Het museum vraagt kunstenaars zich te verhouden tot Bijbelse thema’s. Thema’s die van alle tijden zijn, vaak ook raken aan meerdere godsdiensten en wijsheid stromingen.

Het gegeven dat het museum, net als veel mensen in de maatschappij, werkt met universele thema’s, kennis neemt en deelt van diverse religies tegelijk vind ik ontzettend interessant. En hoe tof is het dat ik als student kunst en educatie mag schrijven over kunstenaars en tentoonstellingen die dit verbeelden! Neem bijvoorbeeld de (net afgelopen) tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid.

Houten tafel met schelpvormige papierkunstobjecten van Annita Smit
Tijd en Eeuwigheid in Museum Krona
Overzichtsfoto met panelen met grote papierkunstobjecten van Annita Smit in CIRCL Amsterdam.
Tijd en Eeuwigheid in CIRCL

Daarin werd je omgeven door grote kleurrijke objecten, gemaakt van dunner dan dun bijbelpapier. Monumentale en toch fragiele beelden die je de kloktijd even lieten vergeten. En dat was precies waar de expositie om draaide: in het nu zijn.

De komende weken werk ik mee aan de Open Call EXODUS. Ik ga schrijven over de kunstwerken die zijn ingezonden. Mijn interesse voor kunst is groter dan mijn brein aankan, en het liefst deel ik die interesse dan ook met jullie! Ik zal kunstenaars leren kennen en zien hoe ieder op eigen wijze het thema EXODUS invult. Ik zal leren hoe een tentoonstelling tot stand komt en helpen de inhoud daarvan zo te verwoorden dat het jullie (hopelijk) inspireert.  Vooral dat, jullie inspireren en laten zien dat het Bijbels museum volop in beweging is!

19 september 2022

Joanne, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten/Docentenopleiding Beeldende kunst en Vormgeving