Kijkje in de keuken

Tentoonstelling Zie mij. De Bijbel in foto’s in de Bergkerk in Deventer, 2024  (foto Mais Shourbaji)

Kijkje in de keuken

Even voorstellen en een kijkje in de keuken: ik ben Myrthe van Niekerk, 29 jaar, Utrechter, museumliefhebber en afgestudeerd historica en museoloog. Sinds 3 juni ben ik te vinden op het mooie kantoor van het Bijbels Museum aan de Nieuwe Herengracht, waar ik aan de slag ga als tentoonstellingsproducent.

Klein team, lekker afwisselend werk

Voor wie het nog niet wist: het Bijbels Museum heeft een klein team. En dat beperkte aantal medewerkers realiseert indrukwekkende tentoonstellingen. Het was voor mij één van de redenen om te solliciteren; een klein team betekent namelijk mee-maken. Je ziet, hoort, leest en doet veel meer dan wat in een grotere organisatie binnen je strak gekaderde functie mogelijk zou zijn. Dat vind ik leuk. Ik hou van variëteit in mijn werk (en in mijn leven). Ik praat graag mee over het reilen en zeilen van de organisatie waar ik me voor inzet. Het spreekt me aan dat de tentoonstellingen plaatsvinden op wisselende locaties en gemaakt worden in samenwerking met verschillende partners. Zo is elk project anders én krijg ik als producent een kijkje in vele keukens.

als producent krijg je een kijkje in de keuken , bijvoorbeeld hier bij de expo Exodus van bijbels museum (2023)
papierkunstwerk van annita smit in expo van bijbels museum

Universele thema’s en hedendaagse kunst

Tentoonstellingen als EXODUS en Tijd en Eeuwigheid spelen op een hedendaagse en vernieuwende manier met eeuwenoude verhalen en universele thema’s. Dat spreekt mij aan. Ik kom binnen met een achtergrond in erfgoed en geschiedenis. De verbinding zoeken tussen oud en nieuw vind ik prikkelend. Eigentijdse kunst is (op professioneel vlak) nieuw voor me, maar dat maakt deze stap alleen maar spannender. Ik ben me volop aan het verdiepen in de projecten die de komende tijd op de planning staan. Volgende week val ik al meteen met de neus in de boter: ik mag de laatste editie van de prachtige fototentoonstelling Zie mij. De Bijbel in foto’s opbouwen in het Friese Sint Jabik.

12 juni 2024
Myrthe van Niekerk