Het Labyrint: geschiedenis en betekenis
Museum Krona biedt een bijzondere middag over het Labyrint: geschiedenis en betekenis. Aanleiding is het labyrint in de tentoonstelling Uit het paradijs, t/m 16 maart te zien in Museum Krona.
Overal ter wereld zijn labyrinten teruggevonden. In rotsen, op voorwerpen, op kerkvloeren. Over de betekenis lopen de meningen uiteen. Maar dat het labyrint verbonden kan worden met een symbolische tocht, met een geestelijk pad, daarover is men het wel degelijk eens. Tijdens de inspiratiemiddag gaan we in op de geschiedenis van het labyrint en op de symbolische betekenis.
Programma
Tijdens deze middag verzorgt kunstenaar en verzamelaar Bea Verheul een lezing over de geschiedenis van het labyrint en licht zij haar passie voor het onderwerp toe. De middag wordt een afwisseling van luisteren en doen. Er wordt begonnen met het tekenen van een labyrint en geëindigd met het lopen van labyrint op een doek van 10 bij 10 meter. Ook geeft Henk Murray een korte toelichting over het licht labyrint project in het Kapucijnenklooster te Velp.
Uit het Paradijs
De onderwereld kunnen we in psychologische zin zien als de wereld van het onbewuste. Deze speelt een belangrijke rol in de tentoonstelling Uit het paradijs. Kunst, mythologie, psychologie. Hierin wordt de bezoeker uitgenodigd om langs een labyrintachtig pad op reis te gaan, langs kunst met (Bijbelse) symboliek en deze te betrekken op het eigen leven. Inspiratie voor de tentoonstelling komt van dieptepsycholoog en psychiater Carl Gustav Jung en van mythedeskundige Joseph Campbell. Zij stellen dat symbolische voorstellingen, zoals in kunst, betrekking kunnen hebben op het innerlijk van ieder mens.
Kosten
De kosten voor het bijwonen van de inspiratiemiddag bedragen €7,50 + entree museum. Dit is inclusief kopje koffie of thee in de educatiezaal. Voor en na de inspiratiemiddag is tot 17 uur gelegenheid de tentoonstelling Uit het paradijs. Kunst, mythologie, psychologie te bezoeken.
Museum Krona is gevestigd aan de Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden.