
‘De Amstelhoven: een marktplaats voor barmhartigheid.’
Gert Jan Slump – Restorative Justice Nederland
Gert Jan Slump is medeoprichter van Restorative Justice Nederland (RJN). Samen met Anneke van Hoek en een klein team hebben zij, daartoe aangezet door een groep die al twintig jaar bezig was met herstelrecht in Nederland, de stichting in 2010 opgericht. Het doel was om het herstelrecht beter bekend en breder toegankelijk te maken. Behalve van RJN is Gert Jan ook mede-initiatiefnemer van en strategisch adviseur bij stichting Jongerenrechtbanken. Een organisatie die rechtbanken inricht op scholen, om leerlingen te leren hoe zij conflicten op een herstelgerichte wijze kunnen oplossen.
Het herstelrecht is een soort tegenhanger van het dadergerichte strafrecht: het stelt het slachtoffer centraal. Daarmee komt de vraag naar voren wat er volgens het slachtoffer moet gebeuren om samen te komen tot een rechtvaardige uitkomst. RJN streeft naar het naast elkaar bestaan van het straf- en herstelrecht, zodat: ‘de mensen die weten hoe het gevoeld heeft toen de klap viel recht van spreken krijgen’. RJN werkt projectmatig. De stichting wordt niet structureel gefinancierd. De medewerkers spelen in op wat zij zien gebeuren in de samenleving. RJN verzorgt masterclasses en trainingen, denkt mee over het verbeteren van de rechtspraktijk in een herstelrechtelijke richting en schreef zelfs twee wetsvoorstellen.
Een betere wereld
Gert Jan vindt dat we te veel handelen met ons hoofd of onze handen terwijl juist ‘dat hart laten spreken echt super belangrijk is. Laat jezelf in beweging zetten doordat je geraakt bent’. Door met en vanuit ons hart te handelen komen we dichter bij een barmhartige samenleving. Het belangrijkste voor hem is dan ook anderen te behandelen zoals hij zelf behandeld zou willen worden. ‘Uiteindelijk denk ik dat je het beste uit jezelf en de ander mag halen om te zorgen dat deze wereld een klein beetje beter wordt’.
Gemeenschap
Een betere wereld bereik je volgens Gert Jan niet alleen. Hij zit in de Amstelveense Gemeenteraad en staat in zijn werk in direct contact met zowel nabestaanden van geweldslachtoffers, als ook met mensen die in detentie hebben gezeten en een tweede kans verdienen. Hij stond op stations toen de Oekraïners hier kwamen. Het belangrijkste voor hem is het creëren van verbondenheid. Zien en gezien worden: “die drie woorden ‘ik zie jou’, dat zijn soms toverwoorden”.
Plekken van betekenis
Het samenwerken aan en voor een betere wereld maakt de Amstelhoven een bijzondere plek voor Gert Jan. Hij noemt het een plek van betekenis; een dedicated place. Zoals een theater betekenis heeft voor cultuur of een kerk voor geloof of zingeving, zo kunnen de Amstelhoven gezien worden als ‘een soort marktplaats van barmhartigheid’. Juist nu is het belangrijk om te zien dat zoveel mensen bereid zijn te helpen, wegwijzer willen zijn richting een betere toekomst. Barmhartigheid is voor Gert Jan ‘een grondtoon die altijd op de achtergrond resoneert’.
Gezicht van de Amstelhoven
Het Bijbels Museum houdt kantoor in de Corvershof, onderdeel van de Amstelhoven. Het museum maakt om de drie maanden een presentatie met en voor de mensen van de Amstelhoven in de (alleen voor medewerkers toegankelijke) kas en plaatst het verhaal en de foto van de medewerker als online feuilleton op deze website.
Deze foto voor Gezicht van de Amstelhoven is gemaakt door Mais Shourbaji.