NIEUWE AARDE: 12 visioenen

Weer open vanaf 19/11 t/m 16/12/2020 in Westerkerk Amsterdam

Weer open vanaf 19 november tm 16 december

12 kunstenaars tonen in de Westerkerk Amsterdam hun verbeelding van een NIEUWE AARDE: er is nieuw gemaakt en bestaand werk van Margriet van Breevoort, Oussama Diab, Rinske van Dijk, Jet van Helbergen & Judith Scholte, Rieteke Hoogendoorn, Pavèl van Houten, Felipe van Laar, Sarah van der Lijn, Lego Lima, Jeanne Rombouts, collectief We Sell Reality en Zindzi Zwietering. Gratis entree maandag t/m zaterdag van 10.00 - 15.00 uur. In verband met de coronamaatregelen is reserveren verplicht: tickets

(Video gemaakt door Ekin Asar)

Op zoek naar visionaire toekomstbeelden in deze tijd van grote vragen en veranderingen nodigden Bijbels Museum, kunstenaarscollecties The Turn Club en de Westerkerk Amsterdam kunstenaars uit om hun dromen, visioenen, ontwerpen van een nieuwe aarde vorm te geven. Ruim 260 kunstenaars stuurden werk in voor deze Open Call. Ze putten inspiratie uit zeer diverse bronnen; behalve uit de Bijbel en uit de natuur ook uit geschriften van mystici zoals Hildegard von Bingen, uit het Boeddhisme, taoisme, geschriften van Rumi, uit de getallensymboliek en zelfs uit een songtekst van Bløf. En veel kunstenaars – zowel mannen als vrouwen - hebben met hun kunstwerk het vrouwelijke aspect, Moeder Aarde of ‘de Godin’ in ere willen herstellen.’ In een tijd waarin een fysieke tentoonstelling voor publiek onmogelijk was, waren (en zijn) 90 inzendingen online te zien op www.nieuweaarde.nu

De 12 meest spannende, inspirerende en bijzondere kunstwerken zijn van 31/10 tm 16/12 te zien in de Westerkerk Amsterdam. Entree gratis, maandag t/m zaterdag van 10.00-15.00 uur. In verband met corona is reserveren verplicht. Voor meer informatie over tijdslots en tickets, klik hier

LUNCHBIJEENKOMSTEN

Bij de tentoonstelling is ook een programma georganiseerd vol ontmoetingen. Op 4 november sprak Herman Koetsveld met Zindzi Zwietering over haar werk. Organist Evan Bogerd speelde na afloop een improvisatie, gebaseerd op haar "Solastalgia".

De lunchbijeenkomsten van 11 en 18 november (13.00 – 13.40 uur) worden verplaatst naar nieuwe data. Deelnemende kunstenaars zullen daarin in de Westerkerk met elkaar en het publiek in gesprek gaan over hun werk o.l.v. Merlijn Twaalfhoven en Carolien Croon. Organist Evan Bogerd speelt aan het slot van elk gesprek improvisaties gebaseerd op het werk van de aanwezige kunstenaars:

2 december, 13.00 uur - Pavèl van Houten & Judith Scholte en Jet van Helbergen

datum volgt: 13.00 uur - Rinske van Dijk & collectief We Sell Reality

Entreeprijs 5,00 per persoon. In verband met corona is reserveren ook hiervoor verplicht via TICKETS. Reserveren aan de deur is helaas NIET mogelijk bij de evenementen.

WERKAVOND Op weg naar een NIEUWE AARDE: 25 november, 19.30 uur

Met kunstenaars Anabella Meijer, Natascha Hagenbeek en Merlijn Twaalfhoven: Alles wordt twee keer gemaakt, eerst in verbeelding, dan in de werkelijkheid. We gaan vanavond actief de toekomst verkennen. Welke dromen sluimeren er? Hoe zou de wereld eruit zien als jouw idealen alle ruimte kregen? En hoe maken we dit vervolgens praktisch, tastbaar en besmettelijk?

Meer informatie en tickets, klik hier.

NIEUWE AARDE is een tentoonstelling over het verlangen naar een plek die we nooit hebben verlaten. Over de zoektocht naar een wereld waarin alle aardse problemen zijn overwonnen en waar gerechtigheid heerst. Over de samensmelting van natuur en techniek als toekomst. Over een wereld van eeuwige wording, waarin het oningevulde eeuwig is. En nog veel meer. Een tentoonstelling over hoop, en ook over de keerzijde van die hoop en de nieuwe wereld.

NIEUWE AARDE is een samenwerking van het Bijbels Museum, Westerkerk Amsterdam en The Turn Club, mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Vermeulen Brauckman Stichting, Fonds Kerk en Wereld, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Wessel Zwartsenberg Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Meld je aan voor de nieuwsbrief