NIEUWE AARDE: 12 visioenen

31/10 - 29/11/2020, Westerkerk Amsterdam

12 kunstenaars tonen in de Westerkerk Amsterdam hun verbeelding van een NIEUWE AARDE: er is nieuw gemaakt en bestaand werk van Margriet van Breevoort, Oussama Diab, Rinske van Dijk, Jet van Helbergen & Judith Scholte, Rieteke Hoogendoorn, Pavèl van Houten, Felipe van Laar, Sarah van der Lijn, Lego Lima, Jeanne Rombouts, collectief We Sell Reality en Zindzi Zwietering.

Op zoek naar visionaire toekomstbeelden in deze tijd van grote vragen en veranderingen nodigden Bijbels Museum, kunstenaarscollecties The Turn Club en de Westerkerk Amsterdam kunstenaars uit om hun dromen, visioenen, ontwerpen van een nieuwe aarde vorm te geven. Ruim 260 kunstenaars stuurden werk in voor deze Open Call. Ze putten inspiratie uit zeer diverse bronnen; behalve uit de Bijbel en uit de natuur ook uit geschriften van mystici zoals Hildegard von Bingen, uit het Boeddhisme, taoisme, geschriften van Rumi, uit de getallensymboliek en zelfs uit een songtekst van Bløf. En veel kunstenaars – zowel mannen als vrouwen - hebben met hun kunstwerk het vrouwelijke aspect, Moeder Aarde of ‘de Godin’ in ere willen herstellen.’ In een tijd waarin een fysieke tentoonstelling voor publiek onmogelijk was, waren (en zijn) 90 inzendingen online te zien op www.nieuweaarde.nu

De 12 meest spannende, inspirerende en bijzondere kunstwerken zijn van 31/10 tm 29/11 te zien in de Westerkerk Amsterdam. 
We hopen met deze zeer afwisselende tentoonstelling bezoekers in het hart te raken, confronteren, inspireren en te bemoedigen. En te laten zien welke belangrijke bijdrage kunst kan leveren aan een samenleving in tijden van verandering.

NIEUWE AARDE is een tentoonstelling over het verlangen naar een plek die we nooit hebben verlaten. Over de zoektocht naar een wereld waarin alle aardse problemen zijn overwonnen en waar gerechtigheid heerst. Over de samensmelting van natuur en techniek als toekomst. Over een wereld van eeuwige wording, waarin het oningevulde eeuwig is. En nog veel meer. Een tentoonstelling over hoop, en ook over de keerzijde van die hoop en de nieuwe wereld.

Kunsttentoonstelling NIEUWE AARDE: 12 visioenen
31 oktober tm 29 november, Westerkerk Amsterdam, Prinsengracht 279
Gratis entree van 11.00-15.00 uur. RIVM-richtlijnen van toepassing.


NIEUWE AARDE is een samenwerking van het Bijbels Museum, Westerkerk Amsterdam en The Turn Club, mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Vermeulen Brauckman Stichting, Fonds Kerk en Wereld en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Meld je aan voor de nieuwsbrief