Zondvloed nu | ZWOLLE

29 september 2018 - 6 januari 2019

Over de hele wereld komen verhalen voor over een alles vernietigende watermassa: de zondvloed. Met de tentoonstelling Zondvloed nu laten negen fotografen zich inspireren door dit oeroude en universele verhaal. Welke betekenis heeft het verhaal van de zondvloed anno nu?

Zondvloed nu is vanaf zaterdag 29 september tot en met zondag 6 januari zien in het Academiehuis de Grote Kerk Zwolle.

Zondvloed en de actualiteit

De negen fotografen, zowel opkomend als gevestigd, gingen voor het Bijbels Museum met deze vraag aan de slag. In hun werk geven de fotografen hun visie op het zondvloedverhaal. Het resultaat: divers werk met als rode draad reflectie en maatschappijkritiek. Behalve dat zij de vloed als dreiging zien, is er bij de fotografen ook ruimte voor hoop.

De fotografen hebben zich mede laten inspireren door zeven verhalenvertellers uit de christelijke, joodse en islamitische tradities.

Bijbels Museum Zondvloed nu

Van Oetnapisjtim tot de Ark van Noach

Verhalen over de totale vernietiging van de wereld zijn van alle tijden, en komen voor in vele culturen en religies. De zondvloed wordt voor het eerst vermeld in het Mesopotamische Gilgamesj epos (ca. 1200 v. Chr.) waarin Oetnapisjtim samen met zijn gezin, hun vee en talloze andere dieren en zaden van gewassen de zondvloed overleeft.

Het bekendste verhaal over de zondvloed is het verhaal van Noach uit het eerste Bijbelboek Genesis. God straft de mensen voor hun slechtheid en het leiden van een verderfelijk leven met een allesvernietigende vloed. Noach krijgt de opdracht van God om een ark te bouwen om zijn gezin en van ieder diersoort één of zeven paar van deze zondvloed te redden. God sluit vervolgens een verbond dat er nooit meer een zondvloed zou komen. De regenboog dient als teken van dit verbond.

Activiteiten

Als onderdeel van de tentoonstelling organiseren de fotografen activiteiten zoals workshops, lezingen en bijeenkomsten. Zo presenteren fotografen Ingemar Jorijn Mulder en Stephanie Nypels op donderdag 29 november de video-expositie Waves.

Bekijk de komende zondvloedactiviteiten in onze Agenda!

Meer over Zondvloed nu

Kom meer te weten over Zondvloed nu via onze publicatie en mini-documentaires met onder meer interviews met de fotografen en verhalen van de verhalenvertellers. De publicatie is verkrijgbaar voor €22,50 en kunt u bestellen via info@bijbelsmuseum.nl. De mini-documentaires vind je op onze blog en bij de fotografen en verhalenvertellers in het zijmenu.

Bekijk mini-documentaires en interviews met de fotografen op onze blog!

Bijbels Museum Zondvloed nu The Flood Monique Eller

Fotografen: Anaïs López, Bruno van den Elshout, Cigdem Yuksel, Erik van Bemmel, Ingemar Jorijn Mulder, Ilvy Njikokiktjien, Martijn Fabrie, Monique Eller en Stephanie Nypels

Verhalenvertellers: Enis Odaci, Maarten Zweers, Marianne van Praag, Mariska van Beusichem, Nuweira Youskine en Rienk Lanooy en Rikko Voorberg

Bijbels Museum Sponsors Zondvloed nu

Meld je aan voor de nieuwsbrief