Zie mij

De Bijbel in 609 foto's | 2 november 2017 – 14 januari 2018

Hoe breng je het oeroude verhaal van de Bijbel tot leven in deze tijd? Beeldend kunstenaar Caroline Waltman doet dit door middel van foto’s. In verschillende landen legde zij beelden vast die een nieuwe en eigentijdse blik op de Bijbel werpen. Waltman koppelt foto’s van een kind in bad, een vliegveld vol vluchtelingen en een kuil vol regenwater aan door haar gekozen verzen uit de Bijbel. Haar foto’s en de bijbehorende bijbelverzen werden in het Bijbels Museum getoond, waarvan een deel op levensgroot formaat.

Met haar associatieve en poëtische beelden blaast Caroline Waltman nieuw leven in de eeuwenoude verhalen. Caroline fotografeerde in zestien verschillende landen. In Nederland, België, Duitsland en Italië, maar ook bijvoorbeeld in Israël, Palestina, Jordanië, Griekenland en Turkije. Het werk is zeer divers, met landschappen, stillevens, portretten en actiefoto’s uit het dagelijks leven in verschillende culturen. Samen vormen zij een brede blik op de wereld. 

Zie mij in meerdere talen

Een deel van de foto’s die in de tentoonstelling worden getoond, is gemaakt in de herkomstlanden van nieuwe Nederlanders. Hier ligt immers de oorsprong van veel bijbelverhalen. Om met de getoonde bijbelverzen een breed en cultureel divers publiek te bereiken, zijn deze verzen in vier verschillende talen te lezen: in het Nederlands, Engels, Arabisch en Tigrinya.

Boek

De foto’s – en de bijbehorende verzen – zijn afkomstig uit Waltman’s boek Paradisewill.com dat eind 2016 is verschenen. De selectie foto’s en verzen uit Zie mij vormen een dwarsdoorsnede hiervan.

Zie mij in het land

De tentoonstelling reist vanaf begin februari 2018 door het land en was onder andere te zien van 2 februari 2018 tot en met 8 april 2018 in boekhandel Waanders In de Broeren en Hogeschool Windesheim in Zwolle, van zaterdag 12 mei tot en met zondag 1 juli in de Walburgiskerk in Zutphen. Vervolgens gaat Zie mij naar de Rechtbank in Amsterdam en de Kloosterkerk in Den Haag. 

Meer over Zie mij

Ontdek meer over Zie mij op onze blog.

 

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:

Stichting Rotterdam, Vermeulen Brauckman Stichting, Legaat prof. Dr. Rudolf Boon en Hendrika Boon-Schilling, Stichting het fonds tot den predikdienst der vereenigde doopsgezinde gemeente Haarlem, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Fonds A.H. Martens van Seevenhoven, Stichting Cultuurbreed, Stichting Kerk en Wereld, Fotolab Kiekie en Bond schilders.

Meld je aan voor de nieuwsbrief