WOEDE

december 2015 - Meeus van Dis

Bombam

“Woede is een vorm van energie die op verschillende manieren tot uiting kan komen. De overgave aan een negatieve impuls kan leiden tot wraak en het verduisteren van de wereld. Als woede echter positief wordt benaderd door middel van beheersing, bewustwording en relativering kan deze energie iets bijdragen aan de wereld”.

De wandcompositie Bombam van kunstenaar Meeus van Dis was in december te zien in het Bijbels Museum tijdens het project Zonde.  Bombam is de Latijnse vertaling van ‘explode’. Het werk reflecteerde hiermee naar de derde zonde, WOEDE. Het kunstwerk refereerde naar de gevolgen van WOEDE als deze wordt omgezet in wraak.

Bombam was geïnspireerd op de houtsnede Kaïn vermoord Abel (1511) van Albrecht Dürer. De geabstraheerde beeldtaal van het werk toont gelijkenis met de compositie van het origineel van Dürer.

Bijbels Museum Zonde Light At The Museum
Bijbels Museum Zonde Prent Albrecht Durer Cain Killing Abel

Light at the Museum

Tijdens Light at the Museum op 1 december 2015 dimden alle lichten in het grachtenpand aan de Herengracht. Bewapend met enkel een zaklamp liepen bezoekers door de vertrekken van het huis. Op verschillende plekken in het huis, verstopt in het huis, vertelden mensen verhalen over WOEDE.  De wenteltrap omhoog leidde naar het licht: het kunstwerk Bombam.

Meld je aan voor de nieuwsbrief