LUST

oktober 2015 - Rikko Voorberg, Matteo Mijderwijk & Rik Zutphen

Het Lustkabinet

Het Lustkabinet, een klein gewijde ruimte om jezelf in te ontmoeten. Neem plaats op de knielbank, kijk jezelf in de ogen, en beluister het hoorspel. Voor het Lustkabinet verzamelde Rikko Voorberg, domineeszoon en kunstenaar, stemmen uit zijn gereformeerde traditie. Voorberg blikte hiermee terug op zijn eigen geschiedenis. Fragmenten lieten LUST van alle kanten belichten, en creëerden hierdoor een nieuw verhaal. In een drieluik kon LUST worden gezocht, gevonden en kon men erdoor verlaten worden.

LUST: A Carnal Sin

LUST is de meest sacrale van alle hoofdzonden. Zij leidt tot de zuiverste liefde of de goorste pijn. In donkere zalen beukten de harde beats mensen en elkaars armen en lijven in verruking. In het glas-in-lood licht van de kerken dreunden domineesstemmen de ziel omhoog naar het licht en werd de LUST naar het hogere gepredikt.

Op 17 en 18 oktober 2015 was het Bijbels Museum onderdeel van het Amsterdam Dance Event met audio- en videoperformance LUST: A Carnal Sin in de Grote Salon van het Cromhouthuis. Een uur lang werd het publiek meegenomen in een indrukwekkende performance waarbij soundbites van preken, begeleid door pianospel, de basis vormden voor een audiovisueel spektakel. Waarbij visuals geprojecteerd werden op schilderijen in de ruimte, en op een het ontblote bovenlijf van een door de zaal schuifelende en soms kruipende jongeman.

LUST: A Carnal Sin werd gemaakt door Rikko Voorberg, filmtoetsenist Matteo Mijderwijk, en soundscape-artist en woordkunstenaar Skinfiltr8r (Rik Zutphen).

Bijbels Museum Zonde Performance Robbie van Zoggel

Meld je aan voor de nieuwsbrief