HOOGMOED

november 2015 - Heske & Wieke ten Cate
Bijbels Museum Zonde We Will Vanish in Ourselves

We will vanish in ourselves

Een acteur die een Oscar wint, leeft gemiddeld vier jaar langer dan acteurs die slechts genomineerd zijn. Winnen maakt ons sterk, en succes brengt daarom een permanente verandering te weeg in wie we zijn en wie we denken te zijn. Een succesvolle zakenman denkt meer kans te hebben om te winnen in een casino, doordat hij gelooft een grotere invloed te hebben op het lot. Hierdoor maakt winnen ons blind. Allemaal het resultaat van het winnaarseffect. 

Tweelingzussen Heske (beeldenkunstenaar) en Wieke (theaterregiseur) ten Cate werkten samen aan het kunstwerk We will vanish in ourselves en hun performance Superbia (zie hieronder) voor de hoofdzonde HOOGMOED. Het kunstwerk We will vanish ourselves bestond uit honderden lampjes op een zwarte achtergrond, waarin de woorden waren uitgespaard.

Superbia

In de Grote Salon van het Cromhouthuis steeg de spanning tot in de hemel tijdens Museumn8 op 7 november 2015. Meervoudig wereldkampioenes boksen Germaine de Randamie en Jaike Belfor maakyen zich klaar voor een bokswedstrijd, Superbia. Wie zou winnen, wist niemand. Wat we wel wisten is wanneer de eerste strijd gestreden werd. Een tweestrijd tussen de engelen Michael en Lucifer. Sindsdien worden handschoenen aan voeten geworpen, sabels uit schedes getrokken, en pistolen uit hun holster genomen. Het is niet bekend wanneer mensen er omheen zijn gaan staan, en toe keken naar het gevecht. Wanneer we begonnen met joelen en het inzetten van geld. Wanneer stoelen om strijders heen zijn gezet om het goed kunnen te aanschouwen.

Superbia, de Latijnse benaming voor hoogmoed en ijdelheid. Het is de hoofdzonde en allereerste menselijke dwaling: alle andere zonden zijn ontsproten uit de hoogmoed van de mens. Superbia is het verlangen belangrijker of aantrekkelijker dan de ander te zijn, een overschatting van jezelf. Tegenwoordig zijn zonden zoals woede, jaloezie en vraatzucht nog altijd maatschappelijke ondeugden. Hoogmoed is echter tegenwoordig steeds gebruikelijker. Dit paradox gebruikten  de zussen ten Cate in hun performance.

Bijbels Museum Zonde Superbia

Meld je aan voor de nieuwsbrief