AFGUNST

februari 2016 - Week van de Poëzie

Bijbelteksten

De kunstwerken voor de zonde AFGUNST bestonden uit een greep teksten uit de Bijbel  met het onderwerp afgunst: Waar jaloezie en egoïsme heersen, vieren wanorde en allerlei kwaad hoogtij (Bijbel 3:16), Een tevreden geest geeft een goede gezondheid, jaloezie knaagt aan je botten (Bijbel 14:30), Woede is wreed, razernij is als een stortvloed, maar wie is tegen jaloezie bestand? (Bijbel 27:4).

AFGUNST wordt gezien als één van de meest verderfelijke hoofdzonden, omdat er geen enkel plezier uit voort kan komen. Het wordt gezien als schadelijk en destructief met verwoestende gevolgen.

Poetry at the Museum

AFGUNST is een zeer persoonlijke emotie, die vaak intens wordt beleefd, én verbaal wordt uitgedrukt.  Geïnspireerd door de Poëzieweek (28 januari tot en met 3 februari 2016), organiseerde het Bijbels Museum daarom een poëziewedstrijd met als thema AFGUNST.

Jonge dichters uit Nederland waren uitgenodigd om zich te laten inspireren door deze zonde tot het schrijven van een gedicht. In totaal hadden 63 dichters werken ingestuurd. Op 3 februari 2016 vond de prijsuitreiking plaats tijdens Poetry at the Museum waarin finalisten hun voordroegen en streden voor de prijzen. De hoofdprijs ging naar Pablo Rodriguez (25 jaar), de publieksprijs naar Joos Jonges (26 jaar) en een eervolle vermelding naar Nicole Kaandorp (19 jaar). Tijdens Poetry at the Museum werden dichter muzikaal bijgestaan door jazz-duo Oene van Geel en Matteo Mijderwijk.

Bijbels Museum Winnaars Poëziewedstrijd Zonde

Meld je aan voor de nieuwsbrief