NIEUWE AARDE. Deel je visioen (online)

Inzendingen Open Call Online

‘En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel, en de eerste aarde waren voorbij gegaan, en de zee was niet meer.’ (Openbaring 21:1)

We worden in deze uitzonderlijke tijd niet alleen geconfronteerd met de ontregeling van ons heden, maar ook met grote vragen over de toekomst. Gaan we straks terug naar ‘normaal’, of komt er een wereld die ‘anders’ is? En zo ja, hoe ziet dat ‘anders’ er dan uit? Hoe verbeeld je als kunstenaar die nieuwe aarde, en wellicht ook de nieuwe hemel, waarover 2000 jaar geleden al visioenen bestonden, zoals in het Bijbelboek Openbaring (21:1)?

Ruim 261 kunstenaars reageerden op de oproep van Het Bijbels Museum, The Turn Club en de Westerkerk Amsterdam om ons te voeden met hun visioenen, dromen, verbeeldingen van de nieuwe aarde (en desgewenst ook de nieuwe hemel) zoals zij die voor zich zagen, in een kunstvorm naar keuze. Zij putten inspiratie uit zeer diverse bronnen; behalve uit de Bijbel en uit de natuur ook uit geschriften van mystici zoals Hildegard von Bingen, uit het Boeddhisme, taoisme, geschriften van Rumi, uit de getallensymboliek en zelfs uit een songtekst van Bløf. En veel kunstenaars – zowel mannen als vrouwen - hebben met hun kunstwerk het vrouwelijke aspect, Moeder Aarde of ‘de Godin’ in ere willen herstellen.’

Alle inzendingen werden beoordeeld door een curerende commissie. Circa 90 inzendingen zijn te zien in de online tentoonstelling op www.nieuweaarde.nu/inzendingen. De 12 meest spannende, inspirerende en bijzondere inzendingen zijn van 31 oktober tot en met 11 december te zien in de Westerkerk Amsterdam. We hopen bezoekers daar in het hart te raken, confronteren, inspireren en te bemoedigen. En laten zien welke belangrijke bijdrage kunst kan leveren aan een samenleving in tijden van verandering. Toegang tot de tentoonstelling is gratis. Reserveren in verband met de corona-maatregelen verplicht: https://bit.ly/34BZcZH.

NIEUWE AARDE is een project van het Bijbels Museum is samenwerking met The Turn Club en de Westerkerk Amsterdam.

Het project NIEUWE AARDE is mogelijk gemaakt dankzij steun van

Logo Vermeulen Brauckman