Home - Tentoonstellingen

Kees de Kort | Ikonen | KAMPEN

9 april 2019 - 16 oktober 2019

De tentoonstelling KEES DE KORT | IKONEN is van 09 april tot 26 oktober te zien in het Ikonenmuseum in Kampen. In de tentoonstelling brengen traditionele en hedendaagse ikonen enkele belangrijke verhalen uit het christendom tot leven. Door de beide vormen naast elkaar te plaatsen worden overeenkomsten en verschillen zichtbaar.

Kees de Kort | Op weg naar Pasen
Intocht naar Jeruzalem (Rusland, 17de eeuw)

Het werk van de Bergense kunstenaar Kees de Kort (1934) is bekend - en geliefd - bij een groot publiek. Generaties kinderen groeien sinds eind jaren zestig  op met door hem geïllustreerde Bijbels. In zijn heldere, kleurrijke verbeelding van de Bijbelse verhalen is ruime aandacht voor de menselijke emotie. De kracht en eenvoud van de illustraties maken dat de essentie van het verhaal direct bij de kijker overkomt. De Kort schildert geen plaatjes bij het verhaal, hij schildert het verhaal. Ook voor traditionele ikonen geldt dat deze niet bedoeld zijn als illustraties. Een ikoon is geen interpretatie van het heilige, maar is het heilige. Ikonen zijn gemaakt volgens richtlijnen die al eeuwen in de ikoontraditie worden gehanteerd. Kees de Kort kon zijn eigen vorm en werkwijze vaststellen en maakte met zijn werk ‘ikonen van deze tijd’.

KEES DE KORT | IKONEN is een coproductie van het Bijbels Museum te Amsterdam en Ikonenmuseum Kampen. De tentoonstelling is van 17 november 2019 tot 19 juni 2020 in het Bijbels Museum te bewonderen.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nederlands Bijbelgenootschap, Vermeulen Brauckman Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadhuis Museum Zierikzee en sdworx.