Gelijkenissen

1 oktober 2016 - 8 januari 2017

In het Bijbels Museum staat de Bijbel én de fascinatie van mensen voor de Bijbel centraal. Theologen en kunstenaars, muzikanten en dichters, geleerden en leken, gelovigen en niet-gelovigen, allen worden ze uitgedaagd om te midden van de historische collecties van het Bijbels Museum elkaar te ontmoeten en hun verwondering, fascinatie, inzichten en mijmeringen over teksten uit de Bijbel met ons en het publiek te delen. Met elkaar lezen, kijken, luisteren, van gedachten wisselen was in het Bijbels Museum het uitgangspunt voor een nieuwe, grensoverschrijdende manier van presenteren en programmeren in de vorm van een spannende interventie.

Gelijkenissen

In de Bijbel komen talloze Gelijkenissen of Parabels voor. Het zijn vaak korte verhaaltjes, bedoeld om de lezer of luisteraar een nieuw inzicht te geven met behulp van bekende beelden uit het dagelijks leven. Ze zijn een beetje ontregelend, houden ons een spiegel voor en dwingen ons tot nadenken over wat we doen of zijn. Gelijkenissen of Parabels zijn literaire juweeltjes die talloze kunstenaars door de eeuwen heen hebben geïnspireerd. De situatie van de personages uit het verhaal kan bijna altijd vergeleken worden met die van de toehoorders. Dat maakt het spannend en maakt de weg vrij om de actualiteit volop te betrekken in nieuwe kunstwerken en nieuwe beschouwingen over de tekst.

Nederlandse Kring van Tekenaars

Negen tekenaars van de Nederlandse Kring van Tekenaars en negen bevriende theologen van het Bijbels Museum zijn een uitdagende samenwerking aangegaan. Daarbij moesten ze zich niet alleen verhouden tot elkaar, maar tegelijkertijd tot de Bijbel en de actualiteit. Aan de bijbelkenners werd gevraagd om een uitleg en tekstbeschouwing te schrijven voor een breed publiek en aan de tekenaars om een kunstwerk te maken dat zich kan manifesteren tussen de bestaande historische collecties van het Bijbels Museum. Het werk van de tekenaars en het resultaat van de boeiende dialogen zijn in najaar van 2016 gepresenteerd in het Bijbels Museum. Tijdens de presentatie werden eigentijdse museumvespers georganiseerd door Predikant Klaas Holwerda en trad artiest Rik Zutphen op. 

Deelnemende kunstenaars

Francisca Tollenaar, Hanneke Franken, Wim Worm, Janneke Tangelder, Danielle Vidal, Annemieke Harkema, Godelieve Smulders, Hans Landsaat en Wilma Laarakker. De deelnemende bijbelwetenschappers zijn Prof. Dr. Johan Goud, pater Gregory Brenninkmeijer SJ, Ds. Julia van Rijn, Ds. Gerhard Scholte, Dr. Evert Jan de Wijer, Dr. Rob Pauls, Ds. Véronique Lindenburg, Wies Houweling en Pastor Ben de Bock.

Meer over Gelijkenissen

Voor meer informatie over Gelijkenissen bezoekt u deze Gelijkenissen pagina op het Hart Amsterdam.

Meld je aan voor de nieuwsbrief