De Tempelberg naar Berlijn

11 december 2017 - 30 april 2019

Topstuk van het Bijbels Museum, het model van de Tempelberg / Haram al-Sharif van Conrad Schick, verhuist eind november naar het Joods Museum Berlijn. Het model van de Tempelberg is voor meer dan een jaar te zien in de tentoonstelling Welcome in Jerusalemgewijd aan de stad Jeruzalem. Voor het eerst in de geschiedenis wordt het model buiten het Bijbels Museum tentoongesteld.

Het model van de Tempelberg

Conrad Schick (1822 - 1901), stadsarchitect en archeoloog in Jeruzalem, maakte in 1879 in opdracht van Leendert Schouten, oprichter van het Bijbels Museum, een model van de Tempelberg. De Tempelberg / Haram al-Sharif is in Jeruzalem voor zowel joden, christenen als moslims een belangrijke heilige plaats. Het model van Schick biedt een goede weergave van de situatie van de Tempelberg / Haram al-Sharif in de 19e eeuw.

Het model bestaat uit losse onderdelen die de islamitische heiligdommen, die vanaf de 7e eeuw op deze plaats in Jeruzalem staan, goed laten zien. Voorheen stond hier de Joodse Tempel die in 70 na Chr. werd verwoest door de Romeinen. De nieuwste archeologische ontdekkingen uit de 19e eeuw,  zoals stadsmuren, onderaardse ruimten en cisternen, zijn in het model van Schick verwerkt.

Schick heeft meerdere modellen van de Tempelberg gemaakt. Het model van het Bijbels Museum is het enige model dat nog te bezichtigen is in Europa.

Lees meer over het model van de Tempelberg en zijn historie.

Welcome in Jerusalem

De tentoonstelling Welcome in Jerusalem in het Joods Museum in Berlijn is gewijd aan de stad Jeruzalem. Jeruzalem is met een monument zoals de Tempelberg voor joden, christenen en moslims een heilige plek. Daarnaast is Jeruzalem ook de plaats waar het conflict tussen de Israëliërs en Palestijnen plaatsvindt. Op geen andere plek in de wereld zijn politiek, religie en stadshistorie zo met elkaar verweven als in Jeruzalem. Door middel van 8 verschillende thema’s illustreert de tentoonstelling Jeruzalems politieke, religieuze en etnische belangen en krachten (bron: Joods Museum Berlijn). 

Lees meer over de tentoonstelling Jerusalem.

Het model van de Tempelberg / Haram al-Sharif is op 27 november verhuist naar Berlijn, en dus niet langer te zien in het Bijbels Museum.

meld u aan voor de nieuwsbrief