Het model van de Tempelberg

In 1879 maakte Conrad Schick (1822 - 1901), stadsarchitect en archeoloog in Jeruzalem, in opdracht van Leendert Schouten, oprichter van het Bijbels Museum, een model van de Tempelberg. Het model van de Tempelberg is een uniek model dat een goede weergave biedt van de situatie van de Tempelberg / Haram al-Sharif in de 19e eeuw.

Een nauwkeurige weergave

Conrad Schick bouwde in 1873 in opdracht van de Turkse gouverneur een model van de Tempelberg / Haram al-Sharif voor het Turkse paviljoen van de Wereldtentoonstelling in Wenen. Als christen kreeg hij speciale toestemming om de Haram te betreden, en kon hij deze nauwkeurig in kaart  brengen en er onderzoek verrichten. Dit was toentertijd een unieke gelegenheid, omdat het bezoek van niet-moslims op de Tempelberg / Haram al-Sharif niet was toegestaan. In 1879 gaf Leendert Schouten opdracht voor eenzelfde model voor zijn Bijbelsch Museum in Utrecht.

Het model dat Schick voor Schouten maakte bestaat uit losse onderdelen die de islamtische heiligdommen op de Haram al-Sharif, voorheen de plaats waar de Joodse Tempel stond, goed weergeven. De nieuwste archeologische vondsten van toentertijd, zoals stadsmuren, onderaardse ruimten en cisternen, zijn het in Schicks model verwerkt. Het model biedt hiermee een goed beeld van de situatie van de Tempelberg in de 19e eeuw, en maakt duidelijk hoe nauw de heilige plaatsen van Joden, christenen en moslims met elkaar zijn verbonden.  

Vanwege de nauwkeurige en unieke metingen is het model nog steeds van groot belang voor de topografie. Slechts Schick en enkele andere archeologen hebben de unieke gelegenheid gekregen om in alle ondergrondse delen van de Tempelberg metingen te doen, en tekeningen te maken van het systeem van waterkanalen en cisternen.

Het model van de Tempelberg van het Bijbels Museum is als enige te bezichtigen in Europa. Drie andere modellen staan in Jeruzalem.

Bijbels Museum Detail Model van de Tempelberg
Bijbels Museum Model van de Tempelberg

De Tempelberg

De Tempelberg in Jeruzalem is voor zowel christenen, joden als moslims een belangrijke heilige plaats. Waar zich nu de islamitische heiligdommen bevinden, stond voorheen de Joodse Tempel. Deze tempel is in 70 na Chr. verwoest door de Romeinen. In de 7e eeuw kwamen Jeruzalem en de Tempelberg onder islamitisch gezag, en werden de Rotskoepel en de Aksamoskee gebouwd.

Voor Joden en christenen is de Tempelberg de plek waar Abraham zijn zoon Isaak op het altaar bond, en waar koning Salomo in opdracht van God de eerste Tempel bouwde. Het is verder de plek waar de Joodse messias zal verschijnen, en waar volgens de christelijke traditie Jezus (messias) zal wederkomen.

Voor moslims wordt de Haram al-Sharif na Mekka en Medina gezien als de derde heilige plaats. De profeet Mohammed is vanaf hier aan zijn reis naar de hemel begonnen.

Bijbels Museum Model van de Tempelberg

Nog te zien tot 2 juni 2020 in het Bijbels Museum!

Het model van de Tempelberg / Haram al-Sharif is tot 2 juni 2020 te zien in het Bijbels Museum. Van 11 december 2017 tot en met 30 april 2019 was het model te zien in de tentoonstelling Welcome to Jerusalem in het Joods Museum Berlijn.

Lees meer over de reis van het model van de Tempelberg naar Berlijn en de tentoonstelling.

Meld je aan voor de nieuwsbrief