Over het museum

Het Bijbels Museum is een ontmoetingsplaats van Bijbel, kunst en cultuur. Bijzondere collectiestukken en persoonlijk verhalen nemen je mee op reis door de wereld van de Bijbel. Tijdelijke tentoonstellingen vertellen over de actuele betekenis van dit boek dat al eeuwenlang van invloed is op ons leven, geloof en cultuur. Het museum is gevestigd in het prachtige Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam.

Bijbels Museum Model van de Tempelberg

Collectie

De collectie van het Bijbels Museum bevat onder meer bijzondere bijbels, archeologische vondsten, Egyptische voorwerpen, prenten en schilderijen. Hoogtepunten zijn de oudste in Nederlanden gedrukte Bijbel uit 1477 en de eerste druk van de Statenvertaling uit 1637. Ook de maquette van de tabernakel – het draagbare heiligdom dat het volk Israël mee nam op hun reis door de woestijn – en de kerkboekjes met goud- en zilverbeslag uit de Collectie van Noordwijk behoren tot de topstukken.

Ontdek meer over onze collectie op onze speciale collectiepagina en op onze blog.

De Bijbelzaal

In de Bijbelzaal worden aan de hand van thema’s en persoonlijke invalshoeken verhalen verteld over de Bijbel. Naast schatten uit de eigen collectie kan je hier ook werken uit andere musea zien, zoals een portretje van Jezus afkomstig uit het atelier van Rembrandt. In speciale ladekastjes ontdek je verzamelaarsobjecten, prenten en persoonlijke verhalen. De Bijbelzaal is ook bedoel als plek voor verdieping met ruimte voor studie en interactie.

Bijbels Museum Delftse Bijbel
Bijbels Museum Kaart Van Santen Bijbel

Het Schoutenkabinet

In het Schoutenkabinet staat de collectie opgesteld die door dominee Leendert Schouten (1828-1905) is verzameld. In 1852 legde hij met zijn beroemde model van de tabernakel de grondslag van het Bijbels Museum. Voor deze maquette maakte dominee Schouten zoveel mogelijk gebruik van materialen die in de Bijbel worden genoemd. Zo zijn de dekkleden vervaardigd van geitenhaar dat hij speciaal uit Syrië liet overkomen en is de boekrol van de priester echt perkament. De maquette wordt omringd door unieke voorwerpen uit zijn collectie, waaronder een Egyptische mummie van een jonge vrouw.

Bijbels Museum Detail Model van de Tempelberg
Egyptische Voorwerpen

Tijdelijke tentoonstellingen

Wat is de betekenis van de Bijbel anno nu? In wisselende exposities geven jonge kunstenaars, ontwerpers en verhalenvertellers een antwoord op deze vraag. De tentoonstellingen reizen aansluitend door het land.

Momenteel zie je Dit is mijn verhaal te zien in het Bijbels Museum. Achttien jongeren vertellen over een kantelpunt in hun leven gekoppeld aan een bijbelverhaal. In Kampen zie je nu de tentoonstelling KEES DE KORT | IKONEN.

Een overzicht van de huidige tentoonstellingen en locaties vind je in ons programma.

Cromhouthuis

Het Bijbels Museum bevindt zich op de bovenverdiepingen van het Cromhouthuis, één van Amsterdams mooiste grachtenhuizen, in 1662 gebouwd door architect Philips Vingboons. De familie Cromhout bewoonde bijna twee eeuwen lang deze majestueuze panden aan de chique Herengracht. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als in de Gouden Eeuw.

In het sfeervolle museumcafé kunt u genieten van een kop koffie of een heerlijke lunch. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de besloten museumtuin; een oase van rust in het bruisende hart van Amsterdam.

Ontdek meer over het Cromhouthuis en het museumcafé.

Cromhouthuis