Over het museum

Het Bijbels Museum is een ontmoetingsplaats van Bijbel, kunst en cultuur. Het museum is op dit moment in transitie. De collectie wordt overgedragen aan andere musea en erfgoedinstellingen, het museum aan de Herengracht heropent niet meer in 2020. Het Bijbels Museum gaat door met het maken en door Nederland laten rondreizen van tijdelijke tentoonstellingen over de actuele betekenis van die Bijbel, het boek dat al eeuwenlang van invloed is op ons leven, geloof en cultuur. De organisatie verhuist per 1 juli 2020 naar de Protestantse Diaconie aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam.

Bijbels Museum Model van de Tempelberg

Collectie

Het Bijbels Museum is op dit moment in transitie. Het draagt zijn collectie over aan een groot aantal musea en andere erfgoedinstellingen. Voor meer informatie over hoe die Toekomst Collectie Bijbels Museum eruit ziet, klik hier.

De collectie - waarvoor op dit moment een nieuw tehuis gevonden wordt - van het Bijbels Museum omvat onder meer bijzondere bijbels, archeologische vondsten, Egyptische voorwerpen, prenten en schilderijen. Hoogtepunten zijn de oudste in Nederlanden gedrukte Bijbel uit 1477 en de eerste druk van de Statenvertaling uit 1637. Ook de maquette van de tabernakel – het draagbare heiligdom dat het volk Israël mee nam op hun reis door de woestijn – en de kerkboekjes met goud- en zilverbeslag uit de Collectie van Noordwijk behoren tot de topstukken.

Het Schoutenkabinet

In het Schoutenkabinet staat de collectie opgesteld die door dominee Leendert Schouten (1828-1905) is verzameld. In 1852 legde hij met zijn beroemde model van de tabernakel de grondslag van het Bijbels Museum. Voor deze maquette maakte dominee Schouten zoveel mogelijk gebruik van materialen die in de Bijbel worden genoemd. Zo zijn de dekkleden vervaardigd van geitenhaar dat hij speciaal uit Syrië liet overkomen en is de boekrol van de priester echt perkament. De maquette wordt omringd door unieke voorwerpen uit zijn collectie, waaronder een Egyptische mummie van een jonge vrouw.

Bijbels Museum Detail Model van de Tempelberg
Egyptische Voorwerpen

Tijdelijke tentoonstellingen

Wat is de betekenis van de Bijbel anno nu? In wisselende exposities geven jonge kunstenaars, ontwerpers en verhalenvertellers een antwoord op deze vraag. De tentoonstellingen reizen aansluitend door het land. Een overzicht van de huidige tentoonstellingen en locaties vind je in ons programma.

Bijbels Museum Zondvloed nu Arthur Cigdem Yuksel

Cromhouthuis

Het Bijbels Museum bevindt zich (tot 1 juli 2020) op de bovenverdiepingen van het Cromhouthuis, één van Amsterdams mooiste grachtenhuizen, in 1662 gebouwd door architect Philips Vingboons. De familie Cromhout bewoonde bijna twee eeuwen lang deze majestueuze panden aan de chique Herengracht. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als in de Gouden Eeuw. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de besloten museumtuin; een oase van rust in het bruisende hart van Amsterdam.

In het souterrain van het Bijbels Museum is café A Beautiful Mess gevestigd, open van woensdag tot en met zondag van 10.00-16.30 uur, voor een heerlijke lunch of high tea.

Ontdek meer over het Cromhouthuis.

Cromhouthuis