Over het museum

Het Bijbels Museum is de ontmoetingsplaats van Bijbel, kunst en cultuur in een monument vol geschiedenis. Bijzondere collectiestukken, persoonlijke verhalen, en een schat aan achtergrondinformatie nemen u mee door de wereld van de Bijbel. Een fascinerende ontdekkingstocht over één van de meest gelezen boeken ter wereld.

In het Bijbels Museum kunt u kennismaken met de Bijbel vanuit vele perspectieven en hoedanigheden. U kunt zich verwonderen over de invloed van de Bijbel op onze hedendaagse Westerse cultuur, op het leven en geloof van mensen in heden en verleden, of u kunt zich verdiepen in de inhoud, en u laten meeslepen door de rijkdom van de Bijbelse verhalen.

Het ‘Bijbelsch Museum’

Dominee Leendert Schouten (1928 – 1905), predikant van de Hervormde Kerk, is de grondlegger van het Bijbels Museum. In de tweede helft van de 19e eeuw richtte Schouten het ‘Bijbelsch Museum’ op, toen gehuisvest in zijn pastorie aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht. In het ‘Bijbelsch Museum’ ontving Schouten elke 14 dagen bezoekers die het model van het Tabernakel, en andere verzamelstukken konden bekijken. Schoutens verzamelde objecten illustreerden en verduidelijkten allen de verhalen en gebeurtenissen in de Bijbel.

In 1925 werd het Bijbels Museum heropgericht in de Hemonylaan in Amsterdam als ‘Bijbels Museum van Oudheden’. In 1975 trok het museum in bij het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) in het Cromhouthuis aan de Herengracht te Amsterdam, de huidige locatie van het Bijbels Museum. Sinds 1995, na het vertrek van NBG, is het Bijbels Museum hier zelfstandig gevestigd.

De Bijbelzaal

Het hart van het Bijbels Museum is de Bijbelzaal, een unieke studie- en tentoonstellingszaal met beroemde oude Bijbels, archeologische vondsten, prenten, schilderijen, en verzamelaarsobjecten te vinden in lades en kasten. In de Bijbelzaal wordt de bezoeker meegenomen in de inhoud en fascinerende ontstaansgeschiedenis van de Bijbel dat al eeuwenlang van invloed is op ons leven, geloof en cultuur. Bekijk wat er allemaal te zien is in de Bijbelzaal.

In de Bijbelzaal komen hedendaagse kunst, Bijbel en de actualiteit samen tijdens presentaties, tentoonstelling en verschillende activiteiten. Bekijk ons programma om meer te weten te komen over de huidige en verwachte programmering in de Bijbelzaal en het Bijbels Museum.

Het Schoutenkabinet

In het Schoutenkabinet wordt de 19e eeuwse verzamelcollectie van dominee Schouten vertoond. Hier vindt u onder andere het model van de Tabernakel, het model van de Tempelberg, Schoutens Egyptische collectie, en archeologische vondsten uit het Heilige Land. Lees meer over de historische collectie van het Bijbels Museum in het Schoutenkabinet.

Het Cromhouthuis

Het Bijbels Museum bevindt zich op de derde en vierde verdieping van het Cromhouthuis, een 17e eeuws grachtenpand gebouwd door de beroemde architect Philips Vingboons, aan de Herengracht te Amsterdam. Het grachtenpand behoorde ooit tot de welgestelde verzamelaarsfamilie Cromhout. Meer informatie over het grachtenpand en zijn verzamelingen, en de geplande activiteiten in het pand, vindt u op de website van het Cromhouthuis.

meld u aan voor de nieuwsbrief