Home - Nieuws

Gastheren/Vrouwen gezocht

24 september 2020

Wij zoeken voor de tentoonstelling Nieuwe Aarde:12 visioenen in de Westerkerk Amsterdam vrijwilligers die het leuk vinden om in de periode van 31 oktober t/m 11 december bezoekers te ontvangen en te vertellen over dit bijzondere initiatief en de twaalf  kunstwerken.

Eind maart 2020, aan het begin van de lock down, initieerde het Bijbels Museum in samenwerking met Westerkerk Amsterdam en The Turn Club (kunstenaarscollectief) de Open Call Nieuwe Aarde: deel je visioen. Kunstenaars werd gevraagd hun visioen van ‘de nieuwe aarde’ te verbeelden. Hoe ziet de wereld er idealiter uit als je hem helemaal opnieuw zou mogen vormgeven?

Maar liefst 261 kunstwerken werden ingezonden, met werk in alle mogelijke disciplines. De inzenders hebben zich behalve door de tekst uit het Bijbelboek Openbaring, onder meer ook laten inspireren door andere religies en stromingen, mystici en westerse wetenschap, waaronder filosofie en technologie. Uit de inzendingen selecteerde een curerende commissie 90 werken die online zijn gepresenteerd, in een tijd waarin een fysieke tentoonstelling voor publiek onmogelijk was: www.nieuweaarde.nu/inzendingen.

De 12 meest spannende, bijzondere & inspirerende kunstwerken zijn van 31 oktober tot en met 11 december live te zien in de Westerkerk Amsterdam. We zoeken voor deze tentoonstelling gastheren en gastvrouwen.

Taakomschrijving

• Ontvangst van bezoekers in de tentoonstelling Nieuwe Aarde
  • Geïnteresseerden informeren over het initiatief, de initiatiefnemers en de kunstwerken in de tentoonstelling
  • Beantwoorden van vragen over de (monumentale) geschiedenis van de Westerkerk
  • Bezoekers begeleiden bij het opvolgen van de hygiënevoorschriften en afstandsmaatregelen in lijn met de RIVM Corona-richtlijnen

Tijden
De vrijwilligers gaan aan de slag van maandag tot en met zaterdag tussen 10.00 – 15.00 uur. De mogelijkheid bestaat om een hele dag van vijf uur of een halve dag van 2,5 uur als vrijwilliger te werken (ochtend: 10-12.30 of middag 12.30 -15.00 uur). De data zijn:

2 t/m 7 november
9 t/m 14 november
16 t/m 21 november
23 t/m 28 november
30 november t/m 5 december
7 t/m 11 december

Introductieochtend
Ter voorbereiding zal op woensdag 21 oktober van 10.00 – 11.00 uur een introductieochtend georganiseerd worden in de Westerkerk. Op 1,5 meter zullen de vrijwilligers kennis maken met elkaar en geïnformeerd worden over de tentoonstelling en de monumentale geschiedenis van de Westerkerk. De organisatie volgt natuurlijk de richtlijnen en adviezen van het RIVM op om zowel vrijwilligers als bezoekers een veilig en ontspannen bezoek te garanderen. Ook hierop wordt uitgebreid ingegaan tijdens de introductieochtend.

Boek ‘Het is aan ons’ van Merlijn Twaalfhoven
Vrijwilligers krijgen als dank voor hun inzet het boek ‘Het is aan ons’ van Merlijn Twaalfhoven. In dit onverbloemd idealistische boek onderzoekt Merlijn Twaalfhoven hoe we met kunst en verhalen grote en kleine wereldproblemen kunnen aanpakken.

Meedoen?
Ben je enthousiast geworden door deze oproep? Stuur dan een korte omschrijving van jezelf met motivatie en beschikbaarheid naar Nanine van Smoorenburg (Planning en Productie): n.vansmoorenburg@bijbelsmuseum.nl. Vragen kun je ook telefonisch stellen door te bellen naar 020 624 24 36.