Kees de Kort | Ikonen | Amsterdam

17/11/2019 - 1/6/2020 in het Bijbels Museum

Het Bijbels Museum heropent niet in het Cromhouthuis. Voor meer informatie over het museum en de nieuwe locatie van KEES DE KORT | IKONEN klik hier.

De tentoonstelling KEES DE KORT | IKONEN is van 17 november 2019 tot en met 1 juni 2020 te zien in het Bijbels Museum. In de tentoonstelling brengen traditionele en hedendaagse ikonen enkele belangrijke verhalen uit het christendom tot leven. Door de beide vormen naast elkaar te plaatsen worden overeenkomsten en verschillen zichtbaar.

Bijbels Museum Kees de Kort Ikonen Pasen
Kees de Kort | Op weg naar Pasen
Bijbels Museum Kees de Kort Ikonen Ikoon
Intocht naar Jeruzalem (Rusland, 17de eeuw)

Het werk van de Bergense kunstenaar Kees de Kort (1934) is bekend - en geliefd - bij een groot publiek. Generaties kinderen groeien sinds eind jaren zestig  op met door hem geïllustreerde Bijbels. In zijn heldere, kleurrijke verbeelding van de Bijbelse verhalen is ruime aandacht voor de menselijke emotie. De kracht en eenvoud van de illustraties maken dat de essentie van het verhaal direct bij de kijker overkomt. De Kort schildert geen plaatjes bij het verhaal, hij schildert het verhaal. Ook voor traditionele ikonen geldt dat deze niet bedoeld zijn als illustraties. Een ikoon is geen interpretatie van het heilige, maar is het heilige. Ikonen zijn gemaakt volgens richtlijnen die al eeuwen in de ikoontraditie worden gehanteerd. Kees de Kort kon zijn eigen vorm en werkwijze vaststellen en maakte met zijn werk ‘ikonen van deze tijd’.

KEES DE KORT | IKONEN is een coproductie van het Bijbels Museum te Amsterdam en Ikonenmuseum Kampen. De tentoonstelling is vanaf 16 december 2020 te zien in het Stadhuismusuem te Zierikzee. 

 

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nederlands Bijbelgenootschap, Vermeulen Brauckman Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadhuis Museum Zierikzee, sdworx en het Wessel Zwartsenberg Fonds.

Meld je aan voor de nieuwsbrief