Dit is mijn verhaal | Amsterdam

Jongeren over geloof, hoop en inspiratie | 9 februari 2019 - 27 oktober 2019

Welke betekenis heeft de Bijbel in het leven van jonge christenen? Achttien jongeren vertellen over een kantelmoment in hun leven en de rol die de Bijbel hierin heeft gespeeld.

Hoe vergeef je je vader die je na de scheiding van je ouders acht jaar niet hebt gezien? Waar kies je voor als je in het buitenland wilt studeren én je moeder na een lang ziekbed niet alleen thuis wilt achterlaten? Durf je uit te komen voor wie je bent, ook als dat veel moed vraagt of zelfs doodeng is?

Achttien jongeren, in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, vertellen over een kantelmoment in hun leven. Zij koppelen hun verhaal over deze - kleine of grote - gebeurtenis aan een bijbelverhaal dat hen in deze periode kracht of inspiratie gaf. De jongvolwassenen zijn afkomstig uit verschillende christelijke stromingen (protestants, katholiek of oosters-orthodox) en hebben verschillende culturele achtergronden.

Bijbels Museum Dit is mijn verhaal Refelinio
Bijbels Museum Maya Dit is mijn verhaal

Universele thema’s

De achttien verhalen zijn persoonlijk en tegelijk universeel. De thema’s die er in voorkomen, zoals vriendschap, vrijheid, vergeving, vertrouwen, gezien worden en je idealen realiseren, zijn voor veel mensen herkenbaar.

Fotografie, audio en video

Fotograaf Cigdem Yuksel maakte van twaalf verhalenvertellers een indringend, eigentijds portret. Hun verhalen komen tot leven in begeleidende audiodocumentaires, van Maartje Duin en Lotte van Gaalen. Zes andere verhalen worden verteld in korte films. Deze zijn gemaakt door Sanne Rovers, met animaties van Tess Martin. Theoloog Janneke Stegeman verzorgde de research voor het project. Verdieping is te vinden in het boek Dit is mijn verhaal; Jonge christenen over geloof, hoop en inspiratie, uitgegeven door Kok Boekencentrum .

Hedendaags christendom

Met Dit is mijn verhaal wil het Bijbels Museum een eigentijds beeld schetsen van wat het betekent om vandaag de dag jong en christen te zijn. Om op dagelijkse basis te leven met krachtige oude verhalen, die in deze tijd niet meer bij iedereen bekend zijn. De achttien verhalenvertellers representeren samen het hedendaagse christendom in Nederland.

Activiteiten

De verhalenvertellers van Dit is mijn verhaal zie je niet alleen op zaal, maar ook op het podium! Bij verschillende evenementen in het land vertellen de verhalenvertellers meer over hun verhaal en de tentoonstelling, en gaan ze in gesprek over de Bijbel en religie.
In samenwerking met Pakhuis De Zwijger organiseerde Bijbels Museum op 18 september 2019 een avond rond Religie en zingeving in de stad met naast vertellers uit de expositie onder meer theoloog Alain Verheij en student/auteur Oumaima Al Abdellaoui.  Klik hier voor de live stream van deze avond. In onze agenda zie je waar onze verhalenvertellers binnenkort nog te zien zijn. 

Bekijk onze agenda!

Meer weten?

Ontdek meer over Dit is mijn verhaal en de verhalenvertellers op onze blog. 

Kom meer te weten op onze blog!

Dit is mijn verhaal zal na Amsterdam nog doorreizen naar Zwolle, Middelburg, Den Haag en Ter Apel. Zodra de precieze data bekend zijn, kun je ze vinden in Verwacht.

Logo AFK

Meld je aan voor de nieuwsbrief