Kerkboekjes

Een kerkboekje is een klein en handzaam boekje dat gelovigen thuis en tijdens de eredienst gebruikten. Vanaf de 17de eeuw speelden deze boekjes in het geloofsleven van veel Nederlanders een belangrijke rol. Veel mensen lieten hun kerkboekje verfraaien met goud- en zilverbeslag. Een kerkboekje was voor velen een kostbaar bezit dat van generatie op generatie werd doorgegeven.

Bijbels Museum Zilverboekje
Bijbels Museum Zilverboekje

Collectie van Noordwijk

De Collectie Van Noordwijk bevat 350 kerkboekjes met sloten en beslag in goud en zilver uit de periode 1650 tot 1900. De collectie is daarmee de grootste in haar soort in Nederland. Het echtpaar Van Noordwijk kocht ruim drie decennia lang exemplaren bij antiquariaten en op veilingen. Zo is een collectie ontstaan die enerzijds een beeld biedt van de ontwikkelingen die het boekzilver in Nederland heeft doorgemaakt en anderzijds een beeld biedt van religieuze gebruiken en belevingen in de Nederlandse samenleving vanaf de 17de tot de 20ste eeuw.

Stichting Collectie van Noordwijk

Om de collectie in zijn geheel voor Nederland te behouden, hebben het Bijbels Museum en de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit een stichting opgericht. De Stichting Collectie Van Noordwijk heeft de collectie kunnen verwerven dankzij financiële ondersteuning van verschillende fondsen, vooral vanwege een royale bijdrage van de Bankgiroloterij. De samenwerking van beide instellingen is een bundeling van krachten en expertise, waardoor het mogelijk wordt de collectie te exposeren, te conserveren en wetenschappelijk te ontsluiten.

Online databank

De Collectie Van Noordwijk wordt momenteel wetenschappelijk ontsloten. De kerkboekjes worden tot in detail gefotografeerd en beschreven.
De beeldbank is te raadplegen op de website van de Vrije Universiteit. Klik hier om naar de online databank van de Collectie Van Noordwijk te gaan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief