Salomé tijdelijk terug naar Italië

21 maart 2018

Salomé gaat tijdelijk terug naar Italië. Het schilderij van Salomé, nu nog te zien in het Bijbels Museum, vertrekt vrijdag 23 maart naar het Kasteel van Conservano in Apulië, Italië.

De onthoofding van Johannes de Doper

Het schilderij van Salomé, Salomé met het hoofd van Johannes de Doper (ca. 1620), is één van de eerste schilderijen die schilder Massimo Stanzione (1586 – 1656) schilderde in de barokstijl van de Caravaggisten, een schilderstijl genoemd naar de Italiaanse schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571 – 1610). Het schilderij toont het moment na de onthoofding van Johannes de Doper. Salomé, de stiefdochter van Herodes, draagt het hoofd op een schaal terwijl de beul het bloedige zwaard terug steekt in de schede. Het moment na de onthoofding van Johannes de Doper is een populair onderwerp bij de volgelingen van Caravaggio, en is onder andere geschilderd door Caravaggio zelf.

In 1969 werd het schilderij van Salomé vanuit het Nederlands Instituut in Rome naar Nederland gezonden. In Rome was het eigendom van diplomaat en kunsthistoricus dr. Timon H. Fokker (1880 – 1956). Sindsdien is het schilderij onderdeel van de Rijkscollectie, en sinds 2014 in bruikleen bij het Bijbels Museum.

Bijbels Museum Salome

Vrijdag 23 maart gaat het schilderij van Salomé tijdelijk terug naar Italië. Hier is het vanaf 15 april tot en met 30 september 2018 te zien in het Kasteel van Conservano in de tentoonstelling I Fasti del Conte (De pracht van de graaf). In deze tentoonstelling staan de verschillende schilders, waaronder Massimo Stanzione, aan het hof van de graaf van Conservano, Giangirolamo II Acquivia van Aragon (1600 – 1666), centraal.