ADE x Bijbels Museum

20 oktober 2016 - 22 oktober 2016 | Bijbels Museum

De aarde begon woest en ledig, als een dansvloer in een ondergrondse club. Donkere beats, hevige stormen, een ongevormde oermassa. Dan is er die grootse ingreep: Er zij licht! En er gaat een nieuwe wereld open.

Het Bijbels Museum transformeerde tijdens het Amsterdam Dance Event tot een (silent) disco waarin je schepping van hemel en aarde beleefde. Zwerf door het museum en de tuin, waar vredigheid en beklemming elkaar afwisselen. Er mag - en kan - gedanst worden.‘De (ver)wording van Hemel en Aarde, een techno-interpretatie van Genesis’ werd gepresenteerd door theoloog, schrijver en cultureel ondernemer Rikko Voorberg in samenwerking met DJ Joost Dekker (Luisterbink), VJ Geerard Labeur, Spoken Word artiest Rik Zutphen aka De Droominee en filmtoetsenist Matteo Mijderwijk.

Het bezoek aan het Bijbels Museum begon in de kelder, waar DJ Joost ‘woest en ledig’ zijn tracks draaide. Daarna kon je gaan zwerven door het museum. In de grote zaal vond je VJ Geerars Labeur die dag 1 (scheiding licht en duisternis) en dag 4 (schepping zon maan en sterren) voor zijn rekening na,. Een verdieping hoger liep Matteo Zuiderwijk rond. Je belande op dag 2 (uitspansel en de wateren), dag 3 (zaaddragend gewas dat opschiet uit de aarde) en dag 5 (vissen en vogels). Spoken word artiest Rik Zutphen gaf dag zes vorm: de dag waarop de mens geschapen werd en met hem de taal. De schepping eindigde op dag 7 in de tuin, met een choreografie.

Pop-Up talks

Voorafgaand aan de techno-interpretatie van Genesis kon je in het Bijbels Museum je kennis over de Bijbel en het scheppingsverhaal bijspijkeren. Medewerkers en vrijwilligers van het museum gaven op verschillende locaties in het museum korte talks en daagden je uit zelf mee te doen. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief